Orpheus-schulpAan de oostkant van het Volkspark bevond zich vanaf 1927 een feestterrein met daarop de Orpheus-schulp: een podium waar concerten werden gegeven door het Schiedams mannenkoor Orpheus.

Het zanggezelschap Liedertafel Orpheus (niet Liedtafel Orpheus, zoals op het paneel in het park per ongeluk staat aangegeven) werd al in 1866 opgericht en al vele jaren mogen zij het predicaat ‘koninklijk’ met zich meedragen.

Op 28 juli mocht het koor de schulp als jubileumgeschenk van de gemeente Schiedam ontvangen. Veel Schiedammers hebben hier een bijdrage aan geleverd, want ‘de burgerij’ had slechts de helft van het bedrag cadeau gegeven. De vlaggen aan weerszijden van de schulp werden als cadeau meegegeven door enkele vrouwen van de leden van Orpheus.

Uiteindelijk kostte het bouwen van de schulp f2375,- en de bouw stond onder leiding van aannemer D. Koene. De schulp was 46m2 waardoor er wel 120 zangers én een orkest van 30 man op plaats kon nemen. Er is goed gebruik gemaakt van dit cadeau, want Orpheus gaf regelmatig concerten; bijvoorbeeld ten bate van zwakzinnigenzorg of op feestdagen, zoals de verjaardag van koningin Juliana. In 1942 werd de Orpheus-schulp uit het Volkspark verwijderd. Vanwege de oorlog verslapte de belangstelling voor dergelijke optredens.

Het koor bestaat wel nog steeds, en mag binnenkort dus zijn 150-jarig jubileum vieren!